Američania už začínajú hlasovať v prezidentských voľbách

20.09.2012 Celý región

Washington 20. septembra (TASR) - Hoci sa prezidentské voľby v USA uskutočnia až za sedem týždňov, 6. novembra, hlasovanie v predstihu sa v prvých dvoch amerických štátoch, Idahu a Južnej Dakote, začína už v piatok.

A to napriek tomu, že spolu demokrati a republikáni vedú súdne spory o obmedzenie tohto hlasovania pred volebným dňom.

Osobné hlasovanie v predstihu otvárajú americké štáty Idaho a Južná Dakota, hoci Severná Karolína prijíma hlasy v neprítomnosti už od 6. septembra. Do konca septembra sa začne hlasovanie v predstihu, či už osobné alebo v neprítomnosti, v 30 amerických štátoch a postupne sa doň zapoja všetky americké štáty.

Veľká pozornosť pri hlasovaní v predstihu sa sústredí na politicky rozdelené štáty Ohio a Floridu, ktoré by mohli byť jazýčkom na váhach pri rozhodovaní, či bude prezidentom naďalej demokrat Barack Obama alebo sa ním stane republikán Mitt Romney.

Súdne spory

V oboch štátoch sa vedú súdne spory, v ktorých demokrati obvinili republikánmi vedené parlamenty z pokusov obmedziť hlasovanie v predstihu, aby zredukovali volebnú účasť robotníkov a menšinových voličov. Práve títo voliči vytvárajú veľké percento ľudí, ktorí hlasujú ešte pred volebným dňom a zvyknú hlasovať pre demokratov. Hlasovanie v neprítomnosti, ktoré je obľúbené u armádnych voličov, favorizuje republikánov.

Niektoré štáty, v ktorých sú pri moci republikáni, obmedzili od roka 2010 zákonom hlasovanie v predstihu. Reagovali tak na Obamovu kampaň počas hlasovania v predstihu v roku 2008, ktorá mu pomohla k volebnému víťazstvu nad republikánskym senátorom Johnom McCainom. Ukázala moc voličov, ktorí hlasujú v predstihu.

V roku 2008 bola tretina hlasov v predstihu

Vo voľbách v roku 2008 bolo odovzdaných v predstihu rekordných 30 percent hlasov. Na Floride bolo odovzdaných pred volebným dňom vyše polovice hlasov. Vopred hlasovali najmä Afroameričania.

Na Floride sa hlasovanie v neprítomnosti začína 2. októbra a osobné hlasovanie v predstihu bude tento rok od 27. októbra do 3. novembra.

Pri predvolebnej kampani v roku 2008 sa Obama zameral na hlasujúcich v predstihu a v štátoch, kde sa hlasovanie začalo, vyzýval na mítingoch svojich stúpencov, aby nečakali na volebný deň a išli hlasovať hneď.

Tento pondelok v meste Columbus v Ohiu, kde sa hlasovanie v predstihu začne 2. októbra, Obama pripomenul svojim stúpencom, že hlasovanie sa začína o 15 dní. A povedal im, že by mali ísť hlasovať čo najskôr, "pretože sa vo volebný deň nemusia včas zobudiť", za čo si vyslúžil ich smiech.
 

Vyberte región